A szimbolikus képzelet születése

Warren Colman előadása

Az előadás témája, amely Warren Colman új úttörő könyvére támaszkodik az, hogy az emberek hogyan hozzák létre a szimbólumokat, és a szimbólumok hogyan tesznek minket emberré.

Az előadás kiindulópontja a Hohlenstein-Stadel barlangban talált oroszlánember, a világ legrégibb figuratív szobra (40.000 éves). Az oroszlánember az első kézzelfogható bizonyítéka az emberi képzelet azon hatalmának, amellyel olyan új gondolatokat és formákat teremt, amelyek túlmutatnak az anyagi világon és életre keltik a pszichét. Az oroszlánember szemléletes motívumot nyújt arra vonatkozóan, hogy hogyan jön létre a szimbolikus képzelet a kollektív szociális tevékenységből a materiális tárgyak világán keresztül. Ez a nézőpont korszerűsíti Jung gondolatát az archetípusok fogalmáról - mint már az elménkben előzetesen létező elképzelésekről - azzal a meglátással, hogy ezek a szimbólumok maguk alkotják az emberi pszichét. Nem tudunk a 'szellemben gondolkodni' anélkül az anyagi világ nélkül, amellyel gondolkodunk. Az előadás tárgya az, hogy ezt miként tesszük. 

Warren Colman a Society of Analytical Psychology kiképző analitikusa és szupervizora, és a Journal of Analytical Psychology szakértő szerkesztője. A SAP Tanács elnöke volt 2016 februárjáig. A világ különböző pontjain végez oktatást, előadásokat és szupervíziót tart, továbbá számos tanulmány, könyvfejezet szerzője különböző témakörökben, beleértve a párkapcsolati interakciót, a szexualitást, a Selbst-et, a szinkronicitást és terápiás folyamatot. A legutóbbi publikációja az Act and Image: The Emergence of Symbolic Imagination (Cselekmény és kép: A szimbolikus képzelet megjelenése) című könyve (Spring Journal Books, New Orleans, 2016). Teljes munkaidőben folytatja magánrendelését St. Albansban.

Időpont: 2017.10.07. szombat, 17:00
Helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky u. 20., Díszterem
Részvételi díj: 2000 Ft, MAPE tagoknak ingyenes. 
Jegyek: a helyszínen belépéskor, elővétel nincs.
Az előadáshoz magyar nyelvű tolmácsolást biztosítunk.

Mindenkit szeretettel várunk!
Magyar C. G. Jung Analitikus Pszichológiai Egyesület